Në bisedë: Historia e mahnitshme e hepatitit C, nga zbulimi te kurimi

Në bisedë: Historia e mahnitshme e hepatitit C, nga zbulimi te kurimi

Pavarësisht se është një nga sëmundjet më të shpejta virale që do të identifikohet dhe shërohet nga shkencëtarët, hepatiti C mbetet i anashkaluar dhe i diagnostikuar, duke rrezikuar miliona jeton. Episodi ynë i fundit në bisedë, i përkushtuar për ditën e hepatitit botëror, shikon afatin kohor se si hulumtimi rreth kësaj sëmundje virale ka evoluar, ndërsa adreson stigmën e lidhur me hapat e panjohur dhe duke diskutuar për të ndërmarrë një të ardhme pa hepatitin C.

Hepatiti C është një sëmundje virale e lindur në gjak që ngadalë përparon me kalimin e kohës. Megjithëse është e shërueshme, nëse lihet e patrajtuar, ajo mund të dëmtojë mëlçinë, duke çuar në cirrozë dhe karcinoma hepatocelulare (HCC), një lloj kanceri i mëlçisë.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, rreth 58 milion njerëz kanë një infeksion kronik të hepatitit C, dhe 1.5 milion njerëz të tjerë infektohen çdo vit.

Sidoqoftë, vetëm disa dekada mbrapa, ky virus ishte i panjohur.

Deri në vitin 1989, shkencëtarët e kishin referuar atë si hepatitet jo-A, jo-B. Atë vit, studiuesit arritën të identifikojnë dhe izolojnë fajtorin që qëndron pas kësaj sëmundje, duke e emëruar atë virusin e hepatitit C (HCV).

ende nuk ishte zbuluar për këtë virus; Fillimisht, mendohej se ndikonte vetëm në mëlçi. Keqkuptimi më i madh erdhi gjithashtu nga besimi se çdo gjë që kishte të bënte me mëlçinë ishte e lidhur me alkoolin.

“Shumë pak njerëz e kuptojnë se sëmundja e mëlçisë është një gjendje heterogjene. Shumica e njerëzve supozojnë se kushdo që ka ndonjë gjë të gabuar me mëlçinë e tyre është një pije. Kështu që sëmundja e mëlçisë në mendjen e publikut është e përqendruar në alkool, dhe hepatiti viral dhe shkaqet e tjera të dëmtimit të mëlçisë janë kuptuar shumë dobët, "tha Prof. Graham Foster, profesor i hepatologjisë në Universitetin e Mbretëreshës Mary të Londrës.

Vizitorët e podcast dëgjuan një pop Vox të kryer në rrugët e Londrës. Njerëzit e intervistuar ishin shumë të pasigurt për atë që ishte hepatiti:

"… Unë nuk di shumë për këtë, të jem i drejtë. Inshtë në mëlçi, apo jo? "

Për Rachel Halford, kjo nuk është për t’u habitur "në të vogël" pasi edhe vetë ofruesit e saj të kujdesit shëndetësor dinin pak për këtë kur ajo po trajtohej.

Ajo u diagnostikua me hepatitin C në 1998.

"Kjo ishte në një pikë që kishte një histori të keqpërdorimit të substancave për më shumë se 22 vjet, ku me të vërtetë, jeta ime ishte përplasur, unë Vendosa ose do të isha i detyruar të vendosja të mos përdor më drogë. Dhe një herë u ndalova, mora një vendim për të bërë një [provë]. "

Rachel tha se në atë kohë, shqetësimi i saj kryesor ishte HIV dhe se hepatiti C "me të vërtetë nuk e shqetësoi" atë. Sidoqoftë, kur ajo testoi pozitive për hepatitin C, ajo u sigurua nga një infermiere se nuk ishte dënim me vdekje.

"Në fakt, kur infermierja më tha që ajo tha: ‘Ju jeni të qartë, ju nuk keni HIV, por ju keni hepatitin C dhe mos u shqetësoni, do të vdisni e diçkaje tjetër së pari ‘. »-Rachel Halford

Pasi një pacient i hepatitit C, Rachel tani është shefi ekzekutiv i Hepatitit C Trust, një organizatë joqeveritare që është e punësuar nga 120 njerëz që kanë pasur të gjithë Hepatiti C dhe tani punojnë në bazë të kolegëve me klientët për të zvogëluar hepatitin C dhe pasojat e tij.

Për tregimin e plotë të Rakelës, përpjekjet për të fshirë stigmën e lidhur me hepatitin C dhe përdoruesit platformë transmetimi.

Një sëmundje sistemike me shumë aspekte

Në muajt në vijim, Rachel do t’i nënshtrohej disa trajtimeve me ilaçet që ishin në dispozicion në atë kohë. Sidoqoftë, këto shkaktuan shumë efekte anësore për Rakelën, përfshirë nauze, të vjella dhe diarre. Sidoqoftë, kur trajtimi kishte pastruar virusin, ajo kuptoi se lëkura e saj e kruar, simptomat e zorrës së irrituar dhe mjegulla e trurit nuk ishin nga përdorimi i saj i drogës, por nga vetë hepatiti C.

"[Unë] vura re se kisha shumë simptoma vërtet të çuditshme, të cilat nuk isha i sigurt nëse ato ishin pasojë e hepatitit C, apo nëse ato ishin ato që unë i kam bërë tim trupi i vet përmes përdorimit të drogës gjerësisht. Kështu që, këmbët e mia do të fryheshin shumë, do të merrja lëkurë të kruar, do të bruise vërtet lehtë. Dhe unë gjithmonë kisha probleme me stomakun tim, "tha ajo.

me hepatitin C, pas vitesh "heshtje", nuk është e pazakontë që pacientët të përjetojnë "një bollëk simptomash saktësisht siç përshkruan Rachel", tha Prof. Foster. > Dhe kjo na tregon se kjo nuk ka lidhje me inflamacionin në mëlçi. Ka diçka tjetër që po ndodh, "tha ai.

Kjo është një fushë e hulumtimit që rrethon diagnozën dhe trajtimi i hepatitit C janë përqendruar në vitet e fundit. Shkencëtarët kanë zbuluar ndikimin që një sëmundje virale si hepatiti C mund të ketë në organet dhe sistemet e tjera në trup.

Një organ i veçantë është truri.

"[W] Hat është shumë e qartë është se njerëzit me hepatitin C kanë spektroskopi të rezonancës magnetike pak anormale në tru. Pra, nëse shikoni me shumë kujdes, në indin e trurit nga njerëzit me hepatitin C, është pak anormale në një mënyrë mjaft jo të veçantë. Ne e dimë që njerëzit kanë rritur lodhjen, kohën e dobët të rikuperimit, "tha Prof. Foster.

Ai gjithashtu tha se simptoma të tjera përjetojnë pacientë, të tilla si zorrë irrituese, muskuj dhe dhimbje të nyjeve, janë gjithashtu për shkak të virusit dhe efektit të tij në sistemin imunitar.

"[Hepatiti C] është një infeksion shumë i fuqishëm që nxit të gjitha llojet e përgjigjeve imunologjike dhe çon në këtë bollëk të simptomave," tha ai, duke shtuar se pacientët shpesh raportojnë se "mund të ndiejnë virusin brenda tyre Sistemi. "

"Pacientët do të hyjnë në klinikën time dhe do të thonë:‘ Unë e di se virusi është zhdukur, ndihem më mirë. [Unë] thjesht e ndiej ndryshimin. ‘Dhe në ata shumë pak pacientë që rikthehen dhe kthimet e virusit, njerëzit do të vijnë në klinikë dhe do të thonë, unë e di se është rikthyer. [T] Hej janë shumë të vetëdijshëm se sa shkatërruese mund të jetë, "tha ai.

Rachel tha që ajo e dinte saktësisht se si ndjehej kjo:

"[në] 2007, unë u kontaktova nga spitali im për të hyrë në trajtimin, dhe unë bëra. Unë bëra trajtimin e vjetër i cili nuk ekziston më – interferon dhe ribavirin. "

Rachel tha që ajo kurrë nuk e kishte shoqëruar mjegullën e trurit dhe simptomat konjitive që ajo përjetoi me hepatitin C derisa të merrte trajtim për një vit.

"[a] fter një vit për të bërë trajtimin e interferonit, kur e pastrova virusin përfundimisht, ndryshimi në funksionin tim njohës ishte i madh. Kujtesa ime ishte e jashtëzakonshme. Nuk e dija që hepatiti C kishte pasur një ndikim të tillë në trurin tim. Truri i mjegullt është ajo që njerëzit e quajnë sepse gjithçka nuk është ashtu si duhet. " – Rachel Halford

Ky aspekt i hepatitit C – simptoma të tilla si mjegulla e trurit, çështjet e zorrëve dhe evazioni imunitar – gjithashtu arinjtë e ngjashëm me covid të gjatë. Prof. Foster tha se hulumtimi mbi Long Covid ka ndihmuar në sfidimin e shumë supozimeve në lidhje me hepatitin C.

“Shumë njerëz ishin shumë përçmues për simptomat. Mbaj mend kur botuam për herë të parë një letër vite më parë mbi simptomat e lidhura me hepatitin C, shumë njerëz më folën dhe më thanë: ‘Ju po flisni marrëzi. Ata vijnë tek ju sepse janë të lodhur. "Mendoni se qëndrimi tani ka ndryshuar dhe Covid-19 e ka ndihmuar atë jashtëzakonisht shumë," tha ai.

Trajtimi: Pastaj vs tani

Me pak të njohur për këtë sëmundje deri disa vjet para diagnostikimit të saj, Rachel ishte me fat sa të merrte informacione rreth gjenotipit të hepatitit C që ajo kishte, Falë përparimeve të shpejta në hulumtimin mbi sëmundjen.

"[T] ai virusi i hepatitit C ishte ndoshta i pari ose një nga viruset e mëparshme që u sulmua gjenetikisht. Dhe ishte virusi i duhur në kohën e duhur sepse ne kishim sekuencat e gjenomit, por ne nuk mund të bënim copa shumë të gjata të ADN -së. [H] Epatiti C është vetëm rreth 10,000 baza të gjata, dhe kjo ishte mirë brenda intervalit të teknologjive të sekuencave, "tha Prof. Foster.

Ai tha se Peter Simmonds në Skoci ishte një nga drejtuesit e analizës gjenetike të hepatitit C, duke pranuar se kishte shtame të ndryshme dhe se ato ishin nga gjeografi të ndryshme.

Kjo ndihmoi në zhvillimin e terapive për shpëtimin e jetës për hepatitin C.

Ka shumë pak njerëz që mund të pastrojnë virusin e hepatitit C nga sistemi i tyre pa ndihmën e ilaçeve. Prandaj, hulumtimi rreth trajtimeve për hepatitin C ka qenë thelbësor.

"Ekziston një mutacion i veçantë në një gjen të quajtur IL 28. Kjo duket se predispozon [njerëzit] për pastrimin e hepatitit C. Pra, edhe pse virusi mund të marrë rreth 80% të imunitetit të njerëzve, ka një pjesë të vogël të Njerëzit atje që arritën të shmangin mbrojtjen e virusit, dhe ata mund të hyjnë atje dhe ta vrasin atë, "tha Prof. Foster.

E para – dhe për një kohë, e vetmja – trajtimi për të marrë miratimin për hepatitin C ishte interferon. Ai erdhi në formën e injeksioneve të quajtura interferon-gjysma e interferonit (IFNA), bazuar në një proteinë të prodhuar nga sistemi imunitar që lufton infeksionet dhe sëmundjet e tjera.

jo vetëm që trajtimi ishte tepër i gjatë – duke marrë për sa kohë që 48 javë – por ishte gjithashtu kryesisht joefektiv, duke ndihmuar vetëm një të tretën e pacientëve. Përveç kësaj, ajo bëri që shumë efekte anësore që nxitën pacientët të linin në gjysmë të rrugës.

Reduktimi i efekteve anësore

menjëherë pas, në mesin e viteve ’90, shkencëtarët u përpoqën të shtonin ilaçe të ndryshme në përzierje, siç është ribavirina e drogës antivirale (RBV).

"Kur fillova të trajtoja pacientët me hepatitin C, ne kemi përdorur interferon – një citokinë e injektueshme. [T] Hat me të vërtetë kishte një bollëk të tërë të efekteve anësore dhe shëroi rreth 10 deri 20% të pacientëve. Ne shpejt kemi punuar që nëse i shtonim një ilaç të dytë, ribavirin në të, kjo do të dyfishonte normat e përgjigjes në gati 40%, "kujtoi Prof. Foster.

Sidoqoftë, kjo bashkim nënkuptonte më shumë efekte anësore. Gjenotipe të ndryshme të hepatitit C gjithashtu dukej se i përgjigjen ndryshe këtij kombinimi.

Në vitet në vijim, shkencëtarët hulumtuan medikamente të ndryshme të tjera që përfshinin frenuesit e proteazës (PI).

"Pra, kishte një fokus të madh për të gjetur një trajtim më të mirë për një gjenotip [i cili nuk ishte aq i ndjeshëm ndaj interferonit dhe ribovirinës]. Dhe kjo çoi në një gjeneratë tjetër të trajtimeve të bazuara në tablet, frenuesit e proteazës, "tha Prof. Foster.

Sidoqoftë, këto gjithashtu u braktisën për shkak të efekteve anësore dhe ndërveprimit me ilaçe të tjera.

Sipas Prof. Foster, përparimi erdhi kur mjeku gjerman i Ralf Bartenschlager u bë "personi i parë që goditi replikimin e hepatitit C dhe e vendosi atë në domenin publik" duke rritur hepatitin C në laborator . Në gjurmët e tij, shkencëtarë të ndryshëm, të tilla si Nobel-fitues Charlie Rice, morën hulumtimin dhe bënë përmirësime.

"Pasi kompanitë e drogës iu dha një model replikimi. Ata testuan bibliotekat e tyre të drogës, ata dolën me molekula, dhe ata u futën në treg, dhe ne u shpëtuam nga Interferoni, "tha ai.

Në fund të viteve 2010, shkencëtarët zhvilluan disa terapi të ilaçeve me profile me efekt të ulët anësor dhe nivele të larta kurimi. Një, për shembull, ishte sofosbuvir/velpatasvir/voxilaprevir (Vosevi), i cili fitoi miratimin e Administrimit të Ushqimit dhe Barnave (FDA) në 2017, dhe e bëri HCV të padukshme në 96-97% të gjakut të pacientëve.

Kërcënimi i ardhshëm: Përparimi i heshtur

Megjithëse vetëdija rreth hepatitit C po rritet, ka ende shumë për të bërë për të edukuar publikun. Përpjekjet deri më tani janë përqendruar në informacione të sakta dhe inkurajimin e testimit të gjerë.

"Më trishton shumë, se ka një mungesë të tillë të vetëdijes," tha Rachel. Në ditët e sotme, edhe pse ka më shumë vetëdije që zvogëlon stigmën rreth saj pak, "Në fund të fundit, është një sëmundje me të vërtetë e stigmatizuar".

"[w] unë u diagnostikova, nëse shkoja te dentisti, unë duhej të isha personi i fundit në listë sepse askush [nuk e dinte] për hepatitin, dhe ata menduan se unë [isha] Dirty, në thelb. » – Rachel Halford

Prof. Foster tha se përkundër https://harmoniqhealth.com/al/ zvogëlimit dramatik të rasteve të hepatitit C në Sh.B.A., numri i njerëzve me hepatitin C në Sh.B.A është akoma në rritje, veçanërisht midis të rinjve. Në këtë kuptim, praktikat dhe qëndrimet aktuale ndaj përdoruesve të drogës do të duhet të ndryshojnë.

"[T] Hose të rinjtë që kam frikë se po përhapin virusin. Dhe shumë gra të reja po infektojnë fëmijët e tyre. Pra, qasja amerikane për shkëmbimin e gjilpërave, që është për të kriminalizuar përdorimin e drogës, me të vërtetë nuk ka punuar. [Unë jam shumë e rëndësishme që ne të ritheksojmë mesazhin se hepatiti C është një sëmundje e parandalueshme, me kusht që t’i bëni përdoruesit e drogës pjesë të shoqërisë në të cilën ne jetojmë, t’u sigurojmë atyre pajisjet e nevojshme, dhe thjesht hepatiti C do të shkrihet, " tha ai.

"[W] ju ndaloni të shihni dikë si përdorues të drogës dhe t’i shihni ata si një person i cili në këtë fazë të jetës së tyre po përdor drogë, bota ndryshon. Dhe kjo me të vërtetë, për mua, është një tragjedi që ne jemi akoma duke diskriminuar ndaj njerëzve që përdorin ilaçe [kur bëhet fjalë për trajtimin e hepatitit C]. » – Prof. Graham Foster

si me shumë sëmundje të tjera, Testimi dhe zbulimi i hershëm janë veçanërisht të rëndësishëm në luftën kundër hepatitit C.

"Ne e dimë se hepatiti C është një virus ngadalë përparimtar për sa i përket dëmtimit të mëlçisë. Por ajo që po bëhet gjithnjë e më e qartë është se pasi të keni inkubuar virusin për 20 apo më shumë vjet, virusi me të vërtetë fillon të përshpejtohet, "shpjegoi Prof. Foster.

dekada pasi të mos infektoheshin pa dije, shumë pacientë duhet të përballen me realitetin e dëmtimit të pakthyeshëm nga cirroza ose kanceri i mëlçisë.

"[W] Hat Ne po fillojmë të shohim janë pacientë të infektuar 30-40 vjet më parë, të cilët me të vërtetë po hyjnë në telashe me cirrozën, me kancer të mëlçisë. Tragjedia është se nëse e gjejmë Hepatitin C herët dhe eliminojmë virusin, sëmundja e mëlçisë ndalon përparimin dhe rreziku i kancerit zhduket. Por pasi mëlçia tashmë ka cirrozë, kam frikë se rreziku i kancerit të mëlçisë vazhdon edhe kur pastrojmë virusin, "tha Prof. Foster.

Përpjekjet për eleminimin

Prof. Foster gjithashtu theksoi se eleminimi nuk po ndalon të gjitha përpjekjet për ta luftuar atë.

"[W] e kam parë me covid-19, për shembull, se nëse e heq këmbën plotësisht nga frena, atëherë virusi do të marrë përsipër përsëri. Pra, unë mendoj se duhet të sfidojmë supozimin tonë se eleminimi do të thotë që ne largohemi dhe themi se po kalojmë nga një numër i madh i njerëzve të infektuar që kanë nevojë për vëmendje të vazhdueshme për një numër të vogël që ka nevojë për pak ndihmë këtu dhe atje, "tha ai .

Fushatat aktuale në Sh.B.A dhe Sh.B.A po u kërkojnë atyre që kanë një histori të përdorimit të drogës injeksion-veçanërisht ato 30-40 vjet më parë-të testohen dhe trajtohen para se të zhvillojnë cirrozë.

"Unë mendoj në Angli, jam shumë i sigurt se gjatë viteve të ardhshme, ndoshta më pak sesa më shumë vite, ne do të kalojmë nga një program ku hepatiti C është një problem i madh në një zonë ku është një problem i vogël. Dhe unë mendoj se eleminimi përcaktohet si zvogëlim i shkallës së infeksionit në nivelin ku është një rrezik për shëndetin publik, "tha Prof. Foster.

"Dhe unë mendoj se është me të vërtetë e rëndësishme që ne të kuptojmë se eleminimi shtuar.

Rachel gjithashtu preku se si shumica e njerëzve me hepatit të pa diagnostikuar vijnë nga komunitete të margjinalizuara që mund të mos kenë qasje në kujdesin shëndetësor ose trajtimin.

"[o] ne nga gjërat për ne që arrijmë eleminimin është [se] nuk do të ndodhë vetëm. Ne gjithashtu duhet të bëjmë disa punë rreth zvogëlimit të dëmit; Ne duhet të sigurohemi që ka mjaft provizione gjilpërash dhe shiringë sepse [ndërsa] mund të gjejmë njerëz që janë në shërbime të drogës, ka shumë njerëz që nuk i qasen shërbimeve të drogës, "tha ajo.

  • Sëmundja e mëlçisë/hepatiti